”En lyxig tillvaro som ger mycket positiv energi”

”En lyxig tillvaro som ger mycket positiv energi”

Margareta Wadlin, eller Maggan som hon kallas, var för första gången på Mullsjö folkhögskola år 1995. Det var två år efter att hon fått diagnosen Usher syndrom typ 2.
– Det anordnades en familjevecka för föräldrar med dövblindhet. Jag var där med mina barn berättar Maggan.

Usher syndrom innebär att man är född med hörselnedsättning och får RP* senare under ungdoms/vuxenåren.
– I mitt fall upptäcktes ögonsjukdomen när jag var 26 år. Då fick jag inte köra bil längre. Usher syndrom typ 2 är ärftlig från båda mina föräldrar, dock har det varit latent i flera generationer. Jag är gravt hörselskadad, fortsätter Maggan berätta. Det upptäcktes när jag var 2 år gammal och jag fick hörapparater samt talträning på hörselskolan. Idag har jag ca 5 -10 % kvar av synen men tack och lov så är hörselnedsättningen oförändrad.

Maggan var med på familjeveckorna i Mullsjö ända fram till år 2001.
– Det var många, i olika åldrar, som var på familjeveckorna och vi upptäckte då vad Usher syndrom faktiskt innebar. Det var en tuff insikt och jag började då bearbeta min sorg.

Under åren har Maggan fortsatt att delta i flera av de kortkurser som finns på Mullsjö folkhögskola.
– För att träna på hjälpmedel som underlättar vardagen har jag deltagit i datakurser, där vi har fått kunskap i Zoomtext*, JAWS* samt Iphone med Voiceover. Dessutom har jag varit med på kursveckor i teckenspråk, hälsa och även kurser där fokus har legat på skapande av textil, keramik och silversmide. Mycket inspirerande och man får uppleva en kreativitet som är svår att få hemma.

En gång per år anordnar Mullsjö folkhögskola även en ledarhundsförarutbildning.
– En vecka som är väldigt nyttig för mig och min ledarhund, menar Maggan. Man får träna lydnad och dressyr. Jag fick min första ledarhund år 2008, vilken jag hade i 10 år. Nu har jag sedan ca 2,5 år tillbaka en ny ledarhund. En hund är ett fantastiskt hjälpmedel som hjälper mig förbi alla hinder på vägen, säger Maggan. Han får mig att komma ut och promenera i ur och skur.

På Mullsjö folkhögskola erbjuder vi flera olika kortkurser. Förutom kurser som speciellt är riktade till personer med hörselnedsättning eller dövblindhet, finns ett stort utbud inom de kreativa och estetiska ämnena. Många väljer att tillbringa en eller flera semesterveckor på Mullsjö folkhögskola, just för att få gå en speciell kurs. Vi är glada över att kunna erbjuda ett kursutbud som uppskattas.

-Kurserna ger mig möjligheten att komma hemifrån och träffa likasinnade, menar Maggan. Det är en lyxig tillvaro som ger mycket positiv energi. Dessutom får jag en dövblindtolk som hjälper mig att kommunicera med alla samt att jag får syntolkning om vad som händer. Kurserna på Mullsjö folkhögskola ger mig förutom kunskap en viktig del i mitt liv – den sociala tillvaron, avslutar Maggan.

*RP: Retitinis Pigmentosa
*Zoomtext: förstoringsprogram
*JAWS: talprogram