GRATTIS Örjan!

GRATTIS Örjan!

På Mullsjö folkhögskola har vi många fantastiskt bra lärare. Örjan Henriksson är en av dem.

Örjan undervisar i fotografi på Fotoskolan samt på Missouri Southern State University. Han är även kursledare på våra sommarkurser inom svart/vit fotografi.
– För min egna högst personliga del finns det ursprungliga mysteriet och närvaron i just det analoga svartvita fotografiet, menar Örjan.

Vi vill vi rikta ett speciellt GRATTIS till Örjan.

Han har från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen, tilldelats 2015 års stipendium.
Motiveringen lyder enligt följande:
2015 års stipendium tilldelas Örjan Henriksson för att han med ett enkelt grepp öppnar upp Förintelsens innersta rum där frånvaron av offer och förövare låter betraktaren ta plats. Obehagligt nära det närmast ofattbara.

Örjan kommer under morgondagen (27/1) att åka till Stockholm för att ta emot priset.
– Jag vill passa på att ge en stor eloge till min kollega Pär Gunnarsson. Utan hans hjälp hade hela det här projektet varit mycket svårare, menar Örjan. Det var Pär som hjälpte till med kontakterna. Han ordnade så att jag fick tillstånd att fotografera i Auschwitz samt såg till att de öppnade den låsta cellen för oss. Han följde med under resan och hjälpte mig även på plats. Dessutom har Pär skrivit temat till den musiken jag bearbetade. Musik som kan spelas i samband med att bilderna visas. Hans medverkan har varit av stor vikt, avslutar Örjan.

Läs mer:
DN.kultur
Svenska Fotografers Förbund
Expressen
Örjan tar emot stipendium 27 jan 2015 (Artikeln ”Prins Daniel….”, publicerat i Expressen 28/1 2015)