Historiska tryck vt 2025

Distanskurs med tre fysiska träffar i skolans ateljéer som vänder sig till dig som vill lära dig att skapa mönster och textila bilder utifrån ett historiskt perspektiv.

Nu är det dags att damma av dina gamla fotoalbum och skapa nytt av det som varit! På ett lekfullt sätt tar vi oss an vår historia. Hur fungerar farmor och farfars bröllopsfotografi som popkonst? Hur kan ett gammalt rostigt redskap skapa ett vackert mönster på tyg? Vi gör mönster av gamla minnen! Tygerna kan sedan användas som inredning för vägg, gardiner, kuddar, möbeltyg eller kläder.

Tillsammans undersöker vi även hur mönster har sett ut genom tiderna. Vill du skapa ett mönster som passar en äldre entré eller ditt 1950-talskök? Vi läser på och experimenterar tills vi hittar rätt. Ibland kan vi hitta äldre färgrester och tapeter där hemma att inspireras av.

Kursen vill väcka din nyfikenhet både för det praktiska hantverket och inför den historia som är kopplad till våra hem, men också för den egna familjehistorien. Här får du möjligheten att lära dig att skapa mönster och bilder för tryck. Grunderna i mönsterformgivning för tryckmönster och en praktisk introduktion till hantverket i våra ateljéer.

Genom undervisningen ges du möjlighet att utvecklas både hantverksmässigt och konstnärligt. Fokus ligger i att du ska utveckla ditt eget mönsterskapande, uttryckssätt och praktiska handlag.

Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar i skolans textila ateljéer samt arbete på distans.

Du behöver inte ha tillgång till egen ateljé för att gå kursen, enbart dator och internet krävs för att kunna delta digitalt mellan de fysiska träffarna. Arbetet mellan träffarna består av praktiska övningar och uppgifter som ska hjälpa dig framåt i ditt mönsterskapande. Genomgångar sker med grundläggande färg- och materiallära för textiltryck.

Inga krav på förkunskaper men nyfikenhet, motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt. En del av lärandet utgår ifrån att vi tar del av varandras skapande och ger varandra respons. Om du har frågor kring kursen, tveka inte med att höra av dig till kursledaren!

Vårens kurs fokuserar på:

  • Att formge egna mönstrade tyger och bilder
  • Planera mönster utifrån hantverkets praktiska förutsättningar
  • Skapa mönster utifrån ett historiskt perspektiv
  • Tryckteknik
  • Fotoöverföring
  • Schabloner
  • Screentryck och blocktryck

Kurstid
9 jan – 4 juni 2025

Fysiska träffar
Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar på skolan.
Mellan träffarna håller vi kontakt via en digital plattform.

Träff 1: 7-9 februari
Träff 2: 11–13 april
Träff 3: 23-25 maj

De tre fysiska träffarna startar kl. 10.00 på fredagen och avslutas ca kl. 15.00 på söndagen.
(incheckning från kl. 09.30 på fredagen)

Ansökan

Skriv ett personligt brev där du berättar om dina eventuella erfarenheter inom området och tidigare utbildningar. Vi vill även att du skriver om dina egna mål och förväntningar som du på har på kursen.

Ansökan gör du via Schoolsoft

Sista ansökningsdag: 31 oktober

Kostnad

Helpension
9 110 kr (inkl. bekräftelseavgift). Delfaktureras med 1/3 per gång.

Bekräftelseavgift
400 kr betalas till bankgiro 407-3326

  • Kostnader för förbrukningsmaterial och eventuell kurslitteratur tillkommer.
  • Om lediga rum finns, kan du boka in en extranatt samt frukost för 410 kr/tillfälle.

Vårt kurskoncept innebär helpension (mat + logi).
Vid eventuella förhinder att delta under någon av de obligatoriska träffarna, krävs läkarintyg för återbetalning.

Kursledare

Rebecka Zacho, undervisar i textil och är förtjust i textilens många uttryck och möjligheter. Tillsammans kan vi skapa fantastiska mönster och hitta vårt egna uttryck nästan helt utan förkunskaper, vilket skapar en trygg grund och lekfullhet. Samtidigt som teknikerna är många och det alltid kommer finnas möjlighet till fördjupning och utveckling!

Jag har själv utvecklats och lärt mig genom utbildningar på folkhögskola, yrkeshögskola, kvällskurser, universitetet och genom att driva företag. Men kanske främst genom möten med andra människor, något som får ta stor plats på mina kurser och i folkhögskolans miljö.

Utöver att formge mönster har jag ett stort intresse för att skapa nytt av det befintliga. Att återbruka, lappa och laga är en av det textila områdets stora möjligheter.