Keramik vt 2023 (fulltecknad)

Denna distanskurs i keramik vänder sig till dig som har grundläggande kunskaper inom drejning. Du kanske har gått kvällskurs och precis startat din egen verkstad och vill nu ta ett steg vidare i ditt skapande. Genom undervisningen ges du möjlighet att utvecklas både hantverksmässigt och konstnärligt, öva upp ditt formseende och utveckla din skapandeprocess. Kursen ger även stora möjligheter till utbyte av erfarenheter och samarbeten.
Utbildningen består av tre intensiva helgträffar med olika teman.
Inför varje helgträff ges förberedande uppgifter och efter träffen ges gemensamma och individuella hemuppgifter som bygger vidare på helgens tema. Mellan träffarna håller vi kontakten via ett digitalt klassrum. Där ges bla teorilektioner, vi gör delredovisningar av uppgifter, diskuterar t.ex. form, problemlösning. Du har även möjlighet att få individuell handledning, få stöttning och konstruktiv kritik av både kursledaren och kurskamraterna.
För att gå kursen krävs att du har tillgång till en verkstad mellan träffarna, samt dator och internet för att delta i digitalt mellan träffarna. Motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.
Vårens kurs fokuserar på:
- Drejteknik och formgivning. Fokus ligger på bruksföremål. Vi tittar även på detaljer och förhållandet mellan form och funktion. Genom demonstrationer, gemensamma uppgifter och individuell handledning ges du möjlighet att utveckla ditt formspråk.
- Dekor på den läderhårda leran. Du får prova ett flertal tekniker som tillsammans med olika skisstekniker hjälper dig att undersöka materialen för att hitta ett eget uttryck.
- Glasyr – syftet är att genom materialteori och praktiskt uppgifter ge en ökad förståelse för hur glasyrer fungerar samt att ge en grund till att kunna framställa egna glasyrer.
Kurstid
9 januari – 2 juni 2023
Fysiska träffar
Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar på skolan. Mellan träffarna håller vi kontakt via en digital plattform.
Träff 1: 13-15 januari
Träff 2: 3-5 mars
Träff 3: 5-7 maj
De tre fysiska träffarna startar kl. 10.00 på fredagen och avslutas ca kl. 15.00 på söndagen.
Incheckning från kl. 09.30 på fredagen.
Ansökan
Skriv ett personligt brev där du berättar om dina erfarenheter inom området och ev tidigare utbildningar. Vi vill även att du skriver om dina egna mål och förväntningar som du på har på kursen.
Ansökan gör du via Schoolsoft
15 oktober:
Sista ansökningsdag!
Därefter får du via e-post, besked om du blivit antagen eller ej.
15 november:
Sista dagen att tacka ja eller nej till kursplatsen, vilket du gör inloggad i Schoolsoft.
15 december:
Sista dagen för inbetalning av bekräftelseavgift på 400 kr
Kostnad
Helpension
9 110 kr (inkl. bekräftelseavgift). Delfaktureras med 1/3 per gång.
Bekräftelseavgift
400 kr, betalas senast 15 dec till bankgiro 407-3326
- Kostnader för förbrukningsmaterial och eventuell kurslitteratur tillkommer.
- Önskar du boka in en extranatt samt frukost tillkommer 410 kr/tillfälle.
Vårt kurskoncept innebär helpension (mat + logi).
Vid eventuella förhinder att delta under någon av de obligatoriska träffarna, krävs läkarintyg för återbetalning.
Kursledare
Ellinor Johansson, keramiker med egen verkstad utanför Tidaholm. Keramiklärare på Mullsjö folkhögskola. Utbildad på Mullsjö folkhögskola och Formakademin (PKI) Lidköping.
Jeanette Axenfjord, keramiklärare på Mullsjö folkhögskola, kandidatexamen från Kunsthögskolen i Bergen och HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg. Har egen verkstad i Mullsjö.
Kurstid: Fysiska träffar: 13-15 jan, 3-5 mars , 5-7 maj
Pris: Helpension: 9 110 kr (inkl. bekräftelseavgiften på 400 kr). Delfaktureras med 1/3 per gång.