Textiltryck vt 2023 (fulltecknad)

Den här distanskursen med tre fysiska ateljéträffar vänder sig till dig som vill skapa mönster och fördjupa dig i ett eget projekt.

Har du egna idéer och trivs med att arbeta i projektform? Vi ger dig verktyg att utvecklas inom mönster för textiltryck och det hantverk som screentryck på tyg innebär. Genom undervisningen ges du möjlighet att utvecklas både hantverksmässigt och konstnärligt.

Fokus ligger i att du ska utveckla ditt eget mönsterskapande, uttryckssätt och praktiska handlag genom att fördjupa dig i ett eget projekt. Detta kan vara att skapa en mönsterserie och praktiskt trycka de mönstrade tygerna eller att ta fram ett eller flera mönstrade tyger för ett specifikt användningsområde.

Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar i skolans textila ateljéer samt arbete på distans.

Du behöver inte ha tillgång till egen ateljé för att gå kursen men dator och internet för att delta digitalt mellan de fysiska träffarna. Arbetet mellan träffarna består i förberedelser inför ateljéhelgerna, handledning och praktiska övningar som ska hjälpa dig framåt i ditt mönsterskapande. Genomgångar sker med grundläggande färg- och materiallära som är kopplat till textiltryck. Du får hjälp med att skapa en projektplan utifrån dina idéer och stöd till att följa den.

Kursen kan bli ett komplement för dig med tidigare kunskap inom textila material, grafiskt tryck, serigrafi, bild eller fotografi men kursen är även tillgänglig för dig utan förkunskap. Nyfikenhet, motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.

En del av lärandet utgår ifrån att vi tar del av varandras projekt och ger varandra stöd och respons.

Vårens kurs fokuserar på:

  • Att formge egna mönstrade tyger
  • Planera mönster utifrån hantverkets praktiska förutsättningar
  • Tryckteknik och rapportering av mönster
  • Fotoöverföring
  • Skapa och genomföra det egna projektet inom given tidsram

Kurstid
9 januari- 2 juni 2023

Träff 1: 10-12 februari
Träff 2: 31 mars – 2 april
Träff 3: 12-14 maj

De tre fysiska träffarna startar kl. 10.00 på fredagen och avslutas ca kl. 15.00 på söndagen.
(incheckning från kl. 09.30 på fredagen)

Ansökan

Skriv ett personligt brev där du berättar om dina eventuella erfarenheter inom området och tidigare utbildningar. Vi vill även att du skriver om dina egna mål och förväntningar som du på har på kursen.

Ansökan gör du via schoolsoft

15 november:
Sista ansökningsdag!
Därefter får du via e-post, besked om du blivit antagen eller ej.

15 december:
Sista dagen att tacka ja eller nej till kursplatsen, vilket du gör inloggad i Schoolsoft.

15 januari:
Sista dagen för inbetalning av bekräftelseavgift på 400 kr

Kostnad

Helpension
9 110 kr (inkl. bekräftelseavgift). Delfaktureras med 1/3 per gång.

Bekräftelseavgift
400 kr, betalas senast 15 januari till bankgiro 407-3326

  • Kostnader för förbrukningsmaterial och eventuell kurslitteratur tillkommer.
  • Om lediga rum finns, kan du boka in en extranatt samt frukost för 410 kr/tillfälle.

Vårt kurskoncept innebär helpension (mat + logi).
Vid eventuella förhinder att delta under någon av de obligatoriska träffarna, krävs läkarintyg för återbetalning.

Kursledare

Rebecka Zacho, undervisar i textil och är förtjust i textilens många uttryck och möjligheter. Tillsammans kan vi skapa fantastiska mönster och hitta vårt egna uttryck nästan helt utan förkunskaper, vilket skapar en trygg grund och lekfullhet. Samtidigt som teknikerna är många och det alltid kommer finnas möjlighet till fördjupning och utveckling!

Jag har själv utvecklats och lärt mig genom utbildningar på folkhögskola, yrkeshögskola, kvällskurser, universitetet och genom att driva företag. Men kanske främst genom möten med andra människor, något som får ta stor plats på mina kurser och i folkhögskolans miljö.

Utöver att formge mönster har jag ett stort intresse för att skapa nytt av det befintliga. Att återbruka, lappa och laga är en av det textila områdets stora möjligheter.

Kursnummer: 2302-
Kurstid: Fysiska träffar: 10-12 febr, 31 mars-2 april , 12-14 maj
Pris: Helpension: 9 110 kr (inkl. bekräftelseavgiften på 400 kr). Delfaktureras med 1/3 per gång.