En helg med glasering och rakubränning

En helg med glasering och rakubränning

Jag vill inte åka hem, utbrister en av kursdeltagarna när jag frågar hur helgen har varit. Helgens kurs är en fortsättning på sommarens ateljévecka i keramik. I somras tillverkades skålar, koppar, muggar och krukor på löpande band. I helgen återvände gruppen till Mullsjö folkhögskola för en glasyrkurs samt rakubränning.

På skolområdets rakuplats har det varit full aktivitet i helgen och det arbetas fortfarande flitigt för att få rätt färg och fin krackelering. Under tiden som jag fotograferar förklarar kursdeltagarna glatt vad de håller på med.
– Först ska färg väljas och efter det momentet ställs allt på ugnen för att torka. Sedan är det dags att öppna upp ugnen för att bränna sakerna. Efter ca 20 minuter i ugnen ska det ner i en plåthink med spån och det måste brinna, poängterar kursdeltagarna, för annars blir inte krackeleringen och ytan fin.

I ärlighetens namn så funderade jag både en och två gånger på om det verkligen kunde bli något fint slutresultat av den stackars keramikskålen som låg och brann i en hink med spån. Men efter att sakerna skrubbats rena och torkats av blev jag definitivt överbevisad.
– Visst är det helt fascinerande att det kan bli ett sånt här resultat, säger en av kursdeltagarna. Och jag kan inte annat än att hålla med!

Ta en titt på nedanstående bilder och fundera på om inte detta är något även för dig. Välkommen att söka nästa års sommarkurser! Håll utkik på vår hemsida under hösten så du inte missar när vi släpper kurserna till Sommarateljén 2013

Text och bild: Anna Sandin