Kursdagar med PeaceWorks

Kursdagar med PeaceWorks

Om du går Volontärlinjen Global finns det två inriktningar att välja på. Antingen gör du din praktik inom något av Svenska Alliansmissionens projekt eller så är det genom fredsorganisationen PeaceWorks du åker utomlands. Oavsett vilken inriktning du har valt så ingår två utbildningsdagar, då några från PeaceWorks lämnar Stockholm för Mullsjö, och har intensivutbildning i hur man startar och driver ett projekt. Kursen är just nu i full gång!

Syftet med kursen, som går under namnet ”Driv.”, är att deltagarna ska bli peppade samt att få kunskap kring hur man kan få en tanke, en idé att bli verklighet. Föreläsning varvas med många praktiska övningar. Skratt blandas med allvar. I mindre grupper arbetar man med fiktiva projekt just för att få möjlighet att tänka till över de olika steg som tas när man vill försöka uppnå sin dröm, sitt syfte. Steg för steg leds gruppen genom lektionerna som handlar om engagemang & makt, samarbete & konflikt, att hitta idén till sitt projektarbete och att tänka kring mål, delmål, syften och metoder.

– Det här är riktigt roligt, poängterar Linnéa Winqvist som är en av deltagarna. Klasskompisarna omkring henne verkar hålla med. Det är verkligen en bra metod att ha så många småpauser med roliga, praktiska övningar. Man kommer aldrig fram till momentet att man blir trött, för då bryts plötsligt lektionen av att vi ska leka ”hela havet stormar”, fortsätter Linnéa med ett leende… eller ”bananen”, fyller klasskompisarna i. På något sätt känns det som vi knappast hinner komma igång med vår uppgift förrän det är dags för ytterligare en praktisk övning. Ändå märker man på projektarbetets resultat att vi faktiskt hela tiden kommer vidare… så det verkar ju vara både en effektiv och rolig metod, avslutar Linnéa glatt.

Under året kommer Volontärlinjen Global fortsätta att arbeta med projekt i olika former och på olika nivåer. I januari lämnar de Sverige för varmare breddgrader och kommer under några månader arbeta som volontärer inom olika projekt, innan de sedan återvänder till Mullsjö folkhögskola för att avsluta läsåret.