Arkitektur och byggnadsvård
Är du intresserad av äldre byggnader och vill lära dig att vårda, reparera och bevara dem för framtiden? Vill du få kunskap om miljövänliga material, äldre konstruktioner och lära dig mer om arkitektyrket? Den här kursen vill ta dig, byggnadsvården och arkitekturen tillsammans in i framtiden!

Kursen i Arkitektur och Byggnadsvård är en utbildning om historiska hus och en hållbar framtid. Här får du bland annat lära dig praktisk byggnadsvård och grundläggande skissarbete och modellbygge.
Tycker du om kreativt skapande och är nyfiken på hur vi bygger och tar hand om sunda, hållbara hus? I den här kursen utforskar vi områdena arkitektur och byggnadsvård och mötet mellan dessa två yrkesområden. Utbildningens röda tråd är ett cirkulärt hållbarhetstänk där vi värnar om det befintliga och använder oss av sunda material i både äldre och ny bebyggelse. Här har vi mycket att lära av historien. Med fokus på omhändertagande av det befintliga, lär vi oss hur vi bör bygga för att kunna förvalta byggnader under lång tid framöver.
Om utbildningen
Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av byggnadsvård och arkitektur med framtiden och miljön i fokus. Den är för dig som vill få kunskap inom fältet och inspiration till framtida yrkesval. Kursen går på heltid under en termin och innefattar både teori och praktiskt arbete.
Du kommer genom praktiskt arbete, studiebesök och föreläsningar få en inblick i yrken som arkitekt, planarkitekt, bebyggelseantikvarie, byggnadsantikvarie, byggingenjör, kulturmålare, bygglovshandläggare, snickare, murare, fönsterrenoverare och målare.
Kommunikation och boende
Mullsjö folkhögskola ligger i en naturskön miljö vid sjön med närhet till skog och vackra kulturmiljöer. Skolan ligger cirka 25–40 minuters bilväg från Jönköping, Ulricehamn, Falköping, Skövde, Tidaholm, Hjo och Habo. Även enkel tågförbindelse med Nässjö, Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är möjligt att hyra boende på skolans internat och här finns även vandrarhem för tillfälliga gäster.
Ämnen
Läs mer om de olika ämnena i pdf-filen (kommer snart)
Mål med kursen
- Miljötänk
- Kunskap om bevarande och förvaltning av äldre hus
- En kunskapsbank av sunda material
- Skissteknik och modellbygge
- Gemenskap
- Kreativitet
- Självförtroende att bygga själv
- Inspiration till vad man kan jobba med inom byggsektorn
- Grundläggande kunskap i lagar och regler
Kostnader
Vad det kostar att studera på Mullsjö folkhögskola kan du läsa om under menyn För deltagare/kostnader
Dessutom tillkommer kostnader för material samt litteratur.
Tider
Vårtermin: 7 jan – 2 juni 2026
Intyg
Efter godkända studier erhåller du ett utbildningsbevis.
Inträdeskrav
Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund. Du behöver inte ha några förkunskaper, men en egen motivation och intresse att utforska områdena arkitektur och byggnadsvård.
Ansökan
- Ansökan: du ansöker till våra långa kurser via Schoolsoft.
- Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet som ska följa med din ansökan. I brevet berättar du vem du är, vad du gjort tidigare och vad du har för ambitioner och förväntningar med studierna på Mullsjö folkhögskola.
Vill du veta mer?
Ring oss på 0392-374 00 eller mejla info@mullsjofolkhogskola.se
Välkommen med din ansökan!