Tidigare deltagare

Här kan du ta del av hur tidigare deltagare minns sin tid på Fotoskolan och även få en inblick i vad som hände efter åren på Mullsjö folkhögskola.


Tuana Aziz

Tuana Aziz arbetar sedan 6 år tillbaka heltid som frilansfotograf, främst mot företag men även med egna projekt.

”Jag började min fotokarriär år 2007. Då gick jag tredje året på gymnasiet. Det jag saknade när startade, var det kreativa. Tekniken lärde jag mig ganska snabbt men den kreativa delen tog lite längre tid. 2008 började jag på Fotoskolan i Mullsjö. Där fick jag så otroligt mycket inspiration. Roligaste och den mest spännande tiden i min skoltid.

Jag har alltid tyckt att vi lär oss lite för mycket onödigt i skolan som man aldrig har användning av… Men tiden på Fotoskolan i Mullsjö var riktigt meningsfull. För jag fick lära mig mer om det jag verkligen älskar, nämligen skapa bilder!

Det bästa med skolan var att jag fick vara i en klass med likasinnade människor. Människor som brinner för samma sak som mig. Vi alla hade olika intressen inom foto och det tyckte jag var riktigt bra. Jag fick så mycket inspiration av det. Något annat som jag verkligen uppskattade var mörkrummet! En helt fantastisk känsla att få möjligheten att lära sig framkalla bilder själv.

Efter Fotoskolan pluggade jag till gymnasielärare, och jobbade halvtid som fotograf och heltid som gymnasielärare. År 2011 fick jag årets IT-pedagogpris och 2012 lämnade jag läraryrket för att satsa heltid på mitt egna företag, vilket är det bästa beslut jag någonsin tagit.

Jag jobbar idag först och främst mot företag, samt att jag har en hel del egna projekt. Har gjort det nu i cirka 11 år och har haft det som heltidsjobb i 6 år.

Älskar att skapa naturligt vackra bilder och lägger inte så mycket tid på retuschering och efterarbete. Använder ofta endast naturligt ljus. Fotade en hel fotoserie endast med en iPhone 4, som senare blev boken The Last Princess”.

Mer om det jag skapar och gör kan ni hitta här https://tuana.se

/ Tuana Aziz, Frilansfotograf

——————————

Sandra Nilsson

Sandra Nilsson fick anställning som studiofotograf direkt efter sina två år på Fotoskolan.

”Efter nästan 7 år som mammaledig fick jag under den sista ledigheten veta att jag blivit varslad från mitt jobb. Ett år som arbetslös följde och många tankar cirkulerade kring vad jag skulle jobba med.

Under min mammaledighet hade jag en blogg vid namn Vintage House, som till stor del handlar om inredning. Det var bloggen som gjorde att jag började intressera mig för fotografi och genom Trygghetsrådet kom jag kontakt med Mullsjö folkhögskola och fick där chansen att utveckla mitt intresse.

Hösten 2015 blev starten för mitt år på Fotoskolan.

Det var en stor omställning för mig att börja studera. Under 3-4 dagar i veckan pendlade jag från Anderstorp till Mullsjö, vilket är ca 8 mil. Hemma fanns man, 3 små barn och hus. Det krävde stor planering, men på något sätt fick vi det att fungera.

Det var med glädje (kanske något trött vissa morgnar) jag satte mig i bilen eftersom jag visste att jag skulle få spendera dagen på en inspirerande plats och med människor som lyfte mig, för den jag är. Men som jag nämnde tidigare blev studerandet en stor omställningen i livet. Jag hade svårt att ta till mig all information och allt jag fick lära mig. På något sätt stod jag still och stampade. Därför bestämde jag mig för att läsa ett andra år på Fotoskolan och under det året föll många bitar på plats.

Under det andra året på Fotoskolan utgick jag mer från mig själv. Tillsammans med mina lärare Örjan och Jaana gjorde vi en personlig plan som bestod av olika projekt där jag utmanade mig själv nästan varje dag. Det hjälpte mig att växa, lita mer på mig själv och inse att även jag kan.

Jag slutade på skolan juni 2017 och en månad senare fick jag en projektanställning som fotograf/dekoratör på Konstsmide AB. Jag hoppas att kunna utveckla en personlig stil inom fotografiets värld, men där jag är i livet just nu passar en anställning utmärkt.

Jag kommer alltid att bära med mig mina år på Fotoskolan och dess lärare.”

/Sandra Nilsson, Studiofotograf

——————————

Fredrik Ottosson

Fredrik Ottosson arbetar idag som reklam- och lifestyle-fotograf både i Sverige och internationellt. Han har även gett ut 3 st böcker. Det var hos oss på Mullsjö folkhögskola det började!

”Jag hade väldigt liten kunskap om fotografi när jag kom till Mullsjö. Men jag är glad att jag hamnade just där och fick lära mig fotografi från grunden. Utbildningens analoga inriktning passade mig väldigt bra och något jag har haft stor nytta av.

Det var en rolig tid med lärare som utmanade en och utgick från elevernas egna idéer och personligheter.
Jag kommer ihåg känslan när man hade fotograferat och att man direkt kunde springa ner till labbet för att framkalla och se sina bilder. Just att alla grejer fanns färdiga gjorde att processen gick väldigt snabbt från fotografering till den framkallade bilden, det gjorde att det var lätt lära sig när man hade fotograferingen färskt i minnet.

Känslan i den analoga bilden är är något jag hela mitt yrkesliv jobbat på att överföra till mina digitala bilder, därför har erfarenheten från mörkrummet varit så viktig för mig och mitt arbete.

Efter min tid i Mullsjö flyttade jag till Stockholm och fick jobb som fotoassistent. Efter 4 år som fotoassistent startade jag eget företag och började göra min egna jobb.

I dag jobbar jag sedan över 10 år tillbaka som reklam och lifestyle-fotograf både i Sverige och Internationellt och gett ut 3 st böcker. Träffat många intressanta personer och besökt många spännande platser. Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval och är tacksam för mina kunskaper jag fick med mig från Mullsjö.”

/Fredrik Ottosson, Reklam- och lifestyle-fotograf

——————————

Sandra Freij

Sandra arbetar idag som mode- och reklamfotograf i Sverige och internationellt.

Jag kom till Mullsjö därför att jag visste att jag ville arbeta kreativt i mitt liv. Jag trodde kanske att det handlade om att försöka utveckla mitt måleri. Det tog inte lång tid innan jag insåg att min pensel inte kunde förverkliga min fantasi.

Men sa började jag att använda kameran i stället. Till en början var det mörkrumsarbetet som förförde. Jag insåg att ljus och mörker och kemikalier ersatte pensel och duk på ett oerhört effektivt sätt. Det var som att öppna upp en helt ny värld av möjligheter.

Tiden på Mullsjö var full av upptäckter. Jag lärde mig att måla med ljus. Och vidare lärde jag mig att fotografins relation till verkligheten fascinerade mig, speciellt eftersom det mesta jag ville fotografera, var uppdiktat. Någonstans mellan verkligheten och det konstruerade hittade jag så småningom ett rum för mig själv.

Efter Mullsjö studerade jag vidare. Jag åkte till Storbritannien och tog en kandidatexamen på ett universitet utanför London. När jag efter studierna behövde ett jobb snubblade jag över en annons där man sökte en assistent till en modefotograf. Jag arbetade som assistent i 3 år varefter jag återvände till Sverige och tog en magisterexamen på fotohögskolan i GBG. 

Sa småningom hamnade jag tillbaka i London med uppdrag från internationella modetidningar. Modefotografi passade mitt sätt att arbeta. Jag ville arbeta kommersiellt med fotografi. Samtidigt ville jag fortsatta att utveckla mitt bildspråk, berätta historier med fotografi och arbeta inom en samtida populärkultur. 

Det fanns inte speciellt många kvinnliga modefotografer när jag började arbeta. Det kändes viktigt att vara med och bidra till att det blev fler.

Idag arbetar jag som mode- och reklamfotograf i Sverige och internationellt. Jag är representerad av den svenska agenten Lundlund och den amerikanska agenturen Sarah Laird. Jag älskar mitt jobb. Det är stressigt, utmanande och tufft. Varje fotning ar en helt ny upplevelse. Skrämmande innan och väldigt härligt efter.

Jag försöker fortfarande klura ut exakt hur mitt fotografiska rum ser ut. Jag kanske aldrig helt kommer att förstå det men jag ser det hela som en resa som inte är avslutad än men som började i Mullsjö när jag var 18 år och som utmanat mig varje dag sedan dess.

——————————

Ashley Weddle

Ashley Weddle arbetar gärna med storformat i sin Fine Art Fotografi. Här kan du läsa mer om hennes karriär.

”Mullsjö folkhögskola has a special place in my heart. I long to again visit the place gave me the peace and space for creativity that the school provided.

I was invited to come study with the photo school as an exchange student with Missouri Southern State University. I was given the opportunity to truly learn and fall in love with a process that I was already interested in.
I spent an unbelievable amount of time working on honing my craft. I was very fortunate to be able to work along side and learn from an incredible photographer, Örjan Henriksson. In that process, I was able to also explore myself and develop my own style and voice.

In the years following my time at the Folkhögskola, I was able to start a career in the marketing field as a social media coordinator, this allows me to leverage my photography skills to communicate on behalf of the university. I also work part time as a fine art analog photographer and videographer. Recently, I placed third in a PhotoSpiva, one of the longest running photography competitions in the United States.

Having the opportunity to study abroad, make lifelong friendships and learn from some of the most knowledgeable individuals in the field of photography was one of the most invaluable and remarkable experiences in my life.”

——————————

Emilia Nylén

Emilia Nylén

Emilia gick Fotoskolan. Läs hennes egna rader om tiden på Mullsjö folkhögskola:

Under min tid i Mullsjö fick jag tack vare inspirerande och uppmuntrande lärare och elever den tid och uppskattning som jag behövde för att kunna fortsätta med mitt bildskapande. Som elev fick jag fritt spelrum i mitt personliga lärande, och den friheten inspirerade mig att genom många experiment skapa nytänkande bilder. Det är något som jag i stor del har med mig än idag i mitt konstnärliga tänkande och skapande. Efter mitt år i Mullsjö vidareutbildade jag mig och tog examen i konstfoto vid ett universitet i England. I höst planerar jag att studera foto och elektronisk konst på masternivå, på Goldsmiths i London. Jag har många fina minnen och häftiga upplevelser (en månads vistelse i USA bland annat) från Fotoskolan som tänker tillbaka på ofta, och som bonus fick jag vänner för livet. Ett av mina bästa år helt klart!

 ——————————

Gabriella Hasslinger

Gabriella Hasslinger

Gabriella fortsatte efter sitt år på Fotoskolan att studera vidare på Akademin Valand.

“När jag började på Mullsjö folkhögskola hade jag egentligen inte så mycket förväntningar mer än att jag skulle lära mig mer om fotografi – jag fick mycket mer. Under det året när jag gick/bodde på skolan hittade jag mitt eget konstnärliga uttryck, samtidigt som jag lärde mig hur jag jobbar inom alla olika fotografiska områden.
Mullsjö folkhögskola ledde mig till mitt första fotojobb, som i sin tur tog mig till Turkiet och även Kina.

Jag jobbade hårt och det var värt varenda sekund då jag gjorde mycket på skolan som jag alltid kommer att komma ihåg. Saker som att vi fick ställa ut på Stockholms Fotomässa eller när vi var några stycken som åkte till USA, var stora erfarenheter för mig som jag aldrig hade fått en chans att ta del av om jag inte hade gått på Mullsjö folkhögskola. Det är hektiskt men fantastiskt och lärorikt!”

——————————

Elin Andersson

webb i text 2 AnderssonElin_RangeLineBypass_(2013)

Elin fortsatte efter sitt år på Fotoskolan att studera vidare på Akademin Valand

“Hur kom det sig att jag sökte till Fotoskolan vid Mullsjö Folkhögskola? Helt sonika var det ett lyckat utfall av slumpen.
Vid ett tidigare tillfälle på intervjudagen i ansökningen till en annan skola berättade killen före mig i kön till antagningsintervjun att han hade läst ett förberedande år på Fotoskolan i Mullsjö. Personen i fråga kom in på nämnda utbildning, emellertid inte jag. Vidare utan misströstan åkte jag hem fast besluten om att ansöka till Mullsjö folkhögskola. Jag hade sedan tidigare vid denna tidpunkt i mitt liv viljan att söka mig ifrån min hemstad Lund och ett önskemål om att ägna ett år åt att gå folkhögskola – och såhär i efterhand är jag övertygad om att Fotoskolan vid Mullsjö Folkhögskola var helt rätt för mig!

Mitt år i Mullsjö innehöll mycket glädje, nya insikter och viktiga människomöten. För mig var det mycket värdefullt att bo på internat och att vara i en grupp, i den stunden i mitt liv var det grundläggande. Undervisningen gjorde mig både inspirerad och fascinerad tillika frustrerad och konfunderad, vilket gav mycket utdelning för mitt fotografi.

Det var inget givet att utbildningen skulle förbereda mig för fortsatta högre studier, det växte under året i Mullsjö. Såhär två veckor in på terminen på det konstnärliga kandidatprogrammet i fotografi på Akademi Valand är jag tacksam för den frukt livet gett mig hittills, och den bas som individ och konstnär som blivit grundad i mig till behållning av mitt år på Fotoskolan på Mullsjö Folkhögskola.”

——————————

Angelica Nocky

Angelika fortsatte efter sitt år på Fotoskolan att studera vidare på Gamleby folkhögskola.

“Mitt år på Mullsjö folkhögskola och på Fotoskolan har varit helt fantastiskt! Kan lugnt säga att det har varit min bästa skoltid (hittills). Så många fina människor jag har mött och knutit bekantskap med, jag kände mig verkligen hemma på Mullsjö folkhögskola. Under ett år har jag utvecklats enormt både som människa och som fotograf. Studierna har varit väldigt givande och gett mig så mycket bättre självförtroende inför mitt fotograferande. Det finns inget jag ångrar från året på skolan. Trodde nog aldrig att jag skulle säga och tycka, att studera är kul. Men det har motbevisats under året hos er. Det har till och med fått mig att vilja fortsätta att studera och lära mig ännu mer. Lärarna har varit fantastiska och väldigt duktiga inom sina områden – och då kan det ju inte bli annat än bra. Tack för mig och för att jag fick chansen att få den här upplevelsen och erfarenheten.”