Textilskolan
Vill du jobba med färg, form och design med textila material?
Textilskolan är en bred konstnärlig utbildning med fokus på praktiskt arbete med textila tekniker och material.
Här får du uppleva en personlig och konstnärlig resa när du experimenterar textilt. Vi arbetar med konsthantverk och konst från baskunskaper till avancerade tekniker.
Textilstudenternas Instagramkonto: @textilskolan
Kursinnehåll
- Du lär dig mönsterformgivning för tryckmönster, digitalt och för hand. Du får undervisning i digital bildbehandling under hela ditt textila år.
- Grundläggande blocktryck och screentryck, till mer avancerade screentryckstekniker som fotoscreen med fotoöverföring.
- Färglära och materialteori
- Utställningsteknik
- Sy kläder, accessoarer och inredning av egentryckta tyger.
- Klädsömnad med toile och enklare mönsterförändringar.
- Ett unikt inslag i Textilskolan är hattsömnad, vi syr och designar mössor och hattar. Det ger dig en spännande inblick i hur det är att arbeta som modist och att sy hattar till vardag, fest och teater.
- På vårterminen arbetar du under en projektperiod med att fördjupa dig i en textil teknik där du utvecklar ditt eget konstnärliga formspråk.
- Temadagar: Teaterkostym och förändring av kostymernas uttryck genom patinering.
- Studiebesök
Hållbarhet
- Arbeta med att förändra och förlänga hållbarheten på kläder
- Sy lappteknik, Art quilt, fritt broderi och sashiko
- Grundläggande vävning och bildväv i återbruksmaterial
- Färgning av naturmaterial, ekotryck, växtfärgning och shibori
Ateljéer
Du arbetar i våra textilateljéer, där du har en egen arbetsplats och tillgång till stora tryckbord, belysningsrum för fotoöverföring, fixeringsmangel, symaskiner, overlockmaskiner, hattstockar, ljusbord och vävstolar.
Projektår
Det är möjligt att ansöka till ett projektår inom Textilskolan. Detta passar dig som läst år 1 i Textilskolan samt för dig med förkunskaper inom det textila fält du vill arbeta med under projektåret. Motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig projektåret på bästa sätt. Om du är intresserad av projektåret anger du detta i ansökan tillsammans med din projektidé.
Övriga ämnen och tillval
Alla som läser Textilskolan studerar även kroki och digital mönsterformgivning.
I mån av plats och schemamöjlighet kan du även påverka inriktning på din utbildning genom tillvalsämnen. Om du behöver komplettera ämnen för att få högskolebehörighet kan du välja ur Allmänna kursens ämnesutbud.
—————————————————–
Mål med kursen
- Att du får bred kunskap om olika textila material och tekniker
- Att du får förståelse för hur vi kan arbeta med textila material på ett miljömässigt hållbart sätt.
- Att du får en grundläggande praktisk textil utbildning, som ger dig kunskaper och möjligheter till fortsatta studier på tex Konsthögskola samt till fortsatt eget konstnärligt arbete.
Material
Utbildningen är kostnadsfri. Du betalar själv för ditt material som du arbetar med och för studiebesök.
Resor
Under höstterminen gör alla på Konst & Form en inspirationsresa tillsammans. Vi har tidigare besökt städer som Köpenhamn, Stockholm, Prag, Berlin och Helsingfors. Denna resa ger dig chansen att besöka konstutställningar, museer och andra spännande platser.
Tider
Läsår 2024-25:
Hösttermin: 21 aug – 17 dec 2024
Vårtermin: 9 jan – 4 juni 2025
Intyg
Efter avslutade studier får du intyg på de ämnen du läst. Detta ger dig möjlighet att söka till högre konsthögskolor om du har grundläggande behörighet sedan tidigare.
Inträdeskrav
Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 9-årig grundskola eller motsvarande utbildningsbakgrund. Du behöver inte ha några specifika förkunskaper, eftersom du genom ditt textila intresse och nyfikenhet på färg, mönster och tyger redan har en god grund att utgå ifrån.
Ansökan
- Du söker via Schoolsoft alternativt via folkhögskolans Ansökningsblankett. Där finns information om vad du behöver bifoga ansökan.
- Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet som ska följa med din ansökan. I brevet berättar du vem du är, vad du gjort tidigare och vad du har för ambitioner och förväntningar med studierna på Mullsjö folkhögskola.
Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mejl till info@mullsjofolkhogskola.se
Du är varmt välkommen att besöka oss. Vi visar gärna runt dig/din grupp och berättar mer om våra olika utbildningar. Du kan höra av dig till respektive lärare om du vill boka in ett studiebesök.
Information om lärarna som arbetar på Konst & Form
Välkommen med din ansökan!