Keramikskolan fördjupning

En möjlighet att bredda och fördjupa ditt lerskapande utifrån dina ambitioner och personliga mål.


Keramik Fördjupningär en 1-årig utbildning och riktar sig till dig som vill arbeta med lera. Oavsett om du vill starta eget som keramiker/krukmakare eller tänker söka vidare till högre konstnärliga studier.

Fördjupningsåret är till för dig som har goda keramiska kunskaper. Året består av både friare kurser och gemensamma uppgifter. Du får fördjupa dig i dina intresseområden, men även utmaningar att utforska nya områden.

I ateljésamtalen får du övning i att formulera dig kring dina projekt och ditt lerskapande, men även ta del av andra deltagares erfarenheter och reflektioner. Du tränas i att utveckla dina idéer och du får metoder och verktyg för att arbeta i konstnärliga och kreativa processer. Genom individuell handledning får du hjälp att planera och genomföra dina projekt för att nå de mål som du strävar mot. Året ställer krav på dig när det gäller motivation och självständigt arbete.

I keramikverkstan har du din egen arbetsplats och drejskiva. Från morgon till kväll alla dagar i veckan har du tillgång till välutrustade verkstäder och ugnar för olika typer av bränningar. Skolan tillhandahåller en mängd olika leror och material för att experimentera och utforska glasyrer och dekortekniker.

Våra lärare är välutbildade och själva verksamma inom sina undervisnings-områden. De eftersträvar en individuell undervisningssituation där de varje deltagare får utvecklas mot sina individuella mål.

Under året får vi besök av ett antal gästlärare som delar med sig av sitt kunnande och sina erfarenheter. Vi gör även studie- och ateljébesök och egna utställningar.

Utbildningen är kostnadsfri men du betalar själv för ditt material och studieresor.

Innehåll

Urval av kurser:

 • Produktionsdrejning, drejteknik.
 • Formgivning, arbeta fram en egen produktserie.
 • Arbeta med och förstå olika brännprocesser.
 • Glasyrteori och glasyrutveckling, hitta glasyrer som passar till din keramik.
 • Gipsteknik och lergjutning.
 • Få tid och hjälp att hitta och formulera ditt eget formspråk och ”din teknik”.
 • Formulera projekt och arbeta tematiskt.
 • Att bli självgående i din arbetsprocess, att hitta ett arbetsflöde.
 • Yrkesförberedande orientering / ge en inblick i keramikers olika arbetssituationer.
 • Introduktion till att starta och driva företag som keramiker.
 • Orientering i keramikens historia och samtid.
 • Säkerhet och arbetsmiljö.
 • Presentations och utställningsteknik.
  Du har även möjlighet att plocka delar av kurserna på Keramikskolan grund.


Mål med kursen

 • Att ge fördjupande kunskaper och färdigheter i keramiska processer och tekniker.
 • Att eftersträva en individuell undervisningssituation, där eleven tränas i att ta ansvar för att förverkliga och utveckla sina idéer.
 • Skapa förutsättningar för individuell konstnärlig utveckling där de varje deltagare får utvecklas mot sina individuella mål.
 • Att förbereda för ett yrkesliv som keramiker och vara förberedande för att söka vidare till högre utbildning.

Ämnen

Följande ämnen förutom keramik ingår i utbildningen:

Digital bildredigering i Photoshop och dokumentationsteknik ger dig verktyg för att presentera dig och ditt arbete. Du lär dig grunderna för att ta bra bilder av din keramik.

Kroki tecknas kontinuerligt under hela läsåret. Det ger dig möjlighet att träna anatom, ditt seende och handen och ögats samarbete.

Material

Du står själv för materialkostnaderna och det material du behöver finns att köpa på skolan.

Resor

Under höstterminen gör alla på Konst & Form en inspirationsresa tillsammans. Vi har tidigare besökt städer som Köpenhamn, Stockholm, Prag, Berlin och Helsingfors. Denna resa ger dig chansen att besöka konstutställningar, museer, ateljéer och andra spännande platser.

Tider

Läsår 2023-24:
Hösttermin: 21 aug – 15 dec 2023
Vårtermin: 8 jan – 31 maj 2024

Läsår 2024-25:
Hösttermin: 21 aug – 17 dec 2024
Vårtermin: 9 jan – 4 juni 2025

Intyg

Efter avslutad kurs får du intyg på de ämnen du läst. Detta ger dig möjlighet att söka till högskolan om du har grundläggande behörighet sedan tidigare.

Inträdeskrav

Kursen är öppen för alla som fyllt 18 år och har 3-årig gymnasieutbildning eller motsvarande utbildningsbakgrund. Goda kunskaper i keramik samt ett personligt brev.

Ansökan

 • Du söker via Schoolsoft alternativt via folkhögskolans Ansökningsblankett. Där finns information om vad du behöver bifoga ansökan.
 • Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet som ska följa med din ansökan. I brevet berättar du vem du är, vad du gjort tidigare och vad du har för ambitioner och förväntningar med studierna på Mullsjö folkhögskola.
 • Du ska även bifoga Arbetsprover, 5 bilder av egna keramiska arbeten. Beskriv varje bild med en kort text. Dessa ska bifogas i ansökan som pdf.

Önskar du mer information kontakta oss på 0392-374 00 eller skicka ett mejl till info@mullsjofolkhogskola.se
Du är varmt välkommen att besöka oss. Vi visar gärna runt dig/din grupp och berättar mer om våra olika utbildningar. Du kan höra av dig till respektive lärare om du vill boka in ett studiebesök.

Du är alltid välkommen att kontakta oss med en förfrågan om eventuell återbudsplats.

Information om lärarna som arbetar på Konst & Form

Välkommen med din ansökan!