Analogt Fotografi & Mörkrum vt 2024 (fulltecknad)

Denna distanskurs vänder sig till dig som har ett fotointresse och som vill komma igång med analogt fotografi. Kanske har du ägnat dig åt detta innan men behöver en nystart? Oavsett om du är nybörjare eller har erfarenhet sedan tidigare är du lika välkommen. I skolans fina mörkrum kommer vi ägna oss åt hantverket att kopiera papperskopior i svartvitt.

Genom utbildningen ges du möjlighet att utvecklas både konstnärligt, hantverksmässigt och att hitta ditt eget bildspråk. Kursen ger även stora möjligheter till utbyte av erfarenheter och samarbeten med andra kursdeltagare.

Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar i skolans mörkrum samt arbete på distans.

Utbildningen består av tre intensiva helgträffar där vi kommer fokusera på att framkalla film och göra papperskopior i mörkrummet. Men också att visa upp och diskutera varandras alster. Inför varje helgträff ges förberedande uppgifter. Mellan träffarna håller vi kontakten via en digital plattform där föreläsningar och uppgifter läggs upp. Du har även möjlighet att få individuell handledning, stöttning och konstruktiv kritik av både kursledaren och kurskamraterna. En del av lärandet utgår ifrån att vi tar del av varandras skapande och ger varandra respons.

För att gå kursen krävs att du har tillgång till en analog kamera av valfri modell. För att få ut så mycket som möjligt av kursens tekniska delar rekommenderas en analog systemkamera med möjlighet till manuella inställningar. Vi kommer huvudsakligen att framkalla 35mm film, men vi har några förstoringsapparater som även tar mellanformat (120-220-film). Du behöver även en dator och tillgång till internet för att kunna delta digitalt mellan träffarna. Motivation och eget ansvar är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.

Vårens kurs fokuserar på:

  •  Kamerateknik: Med vilka tekniska medel kan du ta dina bilder till nästa nivå? Du lär dig att ta bilder med en intressant komposition och en korrekt exponering.
  • Fotohistoria: Vi lär oss om fotografins födelse och om mästarna och diskuterar deras bildsspråk.
  • Bildanalys: Vi visar upp våra bilder och diskuterar vad vi ser. I samtalaet kring bilder finns mycket att lära. Hur vi tolkar och läser av bilder skiljer sig och ger oss en rikare tolkning av både våra egna och de andras alster.
  • Det personliga bildspråket: Tiden mellan träffarna ägnas även åt individuella fotoprojekt där ni har chansen att fördjupa er i något som intresserar just er. Genom individuell handledning kan vi tillsammans hitta din fotografiska stil.
  • Hantverket i mörkrummet: Filmframkallning samt framställandet av papperskopior på både plast och fiberpapper. Ni lär er att bli självgående i ett mörkrum och hur tekniken blir er vän.

Kurstid
8 januari- 31 maj 2024

Fysiska träffar
Utbildningen är en distanskurs på halvfart som innefattar tre obligatoriska helgträffar på skolan.
Mellan träffarna håller vi kontakt via en digital plattform.

Träff 1: 12-14 januari
Träff 2: 22 – 24 mars
Träff 3: 17-19 maj

De tre fysiska träffarna startar kl. 10.00 på fredagen och avslutas ca kl. 15.00 på söndagen.
(incheckning från kl. 09.30 på fredagen)

Ansökan

Skriv ett personligt brev där du berättar om dina eventuella erfarenheter inom området och ev tidigare utbildningar. Vi vill även att du skriver om dina egna mål och förväntningar som du på har på kursen.

Bifoga 5 valfria fotografier med beskrivande text.

Ansökan gör du via schoolsoft

Sista ansökningsdag: 30 november

Kostnad

Helpension
9 110 kr (inkl. bekräftelseavgift). Delfaktureras med 1/3 per gång.

Bekräftelseavgift
400 kr betalas till bankgiro 407-3326

  • Kostnader för förbrukningsmaterial och eventuell kurslitteratur tillkommer.
  • Om lediga rum finns, kan du boka in en extranatt samt frukost för 410 kr/tillfälle.

Vårt kurskoncept innebär helpension (mat + logi).
Vid eventuella förhinder att delta under någon av de obligatoriska träffarna, krävs läkarintyg för återbetalning.

Kursledare
Anders Engström,
fotolärare på skolan

Mitt intresse för fotografi började i mörkrummet som tonåring. Jag gillar gamla kameror och fotograferar gärna analogt. Det kräver ett helt annat tålamod och mer lämnas åt slumpen. När jag åtar mig fotouppdrag arbetar jag dock digitalt.

Under åren 2008-2011 läste jag fotografi mig vid Akademin Valand i Göteborg. Därefter startade jag eget företag och började arbeta som frilansfotograf. Jag jobbar även som fotolärare på halvtid här på Mullsjö folkhögskola.

Det jag gillar mest med fotografi är nog själva sökandet och samlandet. Jag tenderar att leta upp sådant som är lite smalt och ibland även dolt.
www.andersanders.se